Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Σε 11 μέρες ολοκληρώνεται η γεώτρηση στη Κύπρο

Στο τελευταίο στάδιο της γεώτρησης μπήκε η πλατφόρμα «Όμηρος» με το γεωτρύπανο να πλησιάζει τις 3.500 μέτρα κάτω από το βυθό, ενώ γίνονται νέες διαδικασίες μετρήσεων, με ηχοβολήσεις και ραδιοβολήσεις μέσα από το φρεάτιο, μετά τη σταθεροποίηση και των τελευταίων εκατοντάδων μέτρων της γεώτρησης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η ολοκλήρωση της γεώτρησης και των δοκιμών απαιτεί ακόμα 11 περίπου μέρες... εργασίας. 
Ωστόσο, παραμένουν τα ερωτηματικά σε σχέση με το τι θα γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης δοκιμαστικής γεώτρησης, που έχουν σχέση με το εάν θα μετακινηθεί η πλατφόρμα σε 15 μέρες από σήμερα ή αν θα παραμείνει, για να γίνουν συμπληρωματικές έρευνες για πιστοποίηση ποσοτήτων και πιέσων στο κοίτασμα. Όπως έγραψε ο «Φ», ανώτατα στελέχη της Νoble Εnergyθα βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Κύπρο σε μια ακόμα προσπάθεια για ξεκαθάρισμα προθέσεων και αποφάσεων, ενώ είναι πιθανή και μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην πλατφόρμα. Στην πλατφόρμα, όλα είναι έτοιμα για υποδοχή του Προέδρου το αμέσως επόμενο διάστημα. Πάντως, το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το ελικόπτερο που εξυπηρετεί τον «Όμηρο», λόγω μικρού τεχνικού προβλήματος παρέμεινε για αρκετές ώρες στην πλατφόρμα, πριν επιστρέψει. 

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως μετά την επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ, η κυβέρνηση προωθεί με γοργούς ρυθμούς τη διαδικασία εξέτασης της αίτησης της ισραηλινής Delek, για απόκτηση ποσοστού της τάξης του 30% των δικαιωμάτων της Νoble Εnergyστο «Αφροδίτη». Ο επικεφαλής της ισραηλινής εταιρείας, πολυεκατομμυριούχος και σημαντικός οικονομικός παράγοντας του Ισραήλ Γιλτσιάκ Τσιούβα, που ήταν στην Κύπρο κατά την επίσκεψη του Προέδρου της χώρας του, φέρεται να φεύγει ικανοποιημένος αυτή τη φορά από την Κύπρο -όπου έχει έλθει επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα- αφού υπάρχουν πλέον εξελίξεις σε σχέση με το αίτημα της εταιρείας του, ενώ αναμένεται ότι αυτό θα εξεταστεί πολύ σύντομα από το Υπουργικό Συμβούλιο. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», τις τελευταίες μέρες μειώθηκαν σημαντικά οι τουρκικές προκλήσεις στο FΙR Λευκωσίας και δεν καταγράφονται κρίσιμα περιστατικά. Την ίδια ώρα, φαίνεται να ενισχύεται η παρουσία αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών στην περιοχή νότια και νοτιοανατολικά της Κύπρου, χωρίς απαραίτητα οι πτήσεις τους να έχουν ως επίκεντρο την πλατφόρμα «Όμηρος». Επίσης, παρατηρείται σε τακτικά διαστήματα στην ευρύτερη περιοχή να πετά συγκεκριμένο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ με δυνατότητες εντοπισμού υποβρυχίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: